Jitsi, web platformu, Windows, Linux, macOS, iOS ve Android için ücretsiz ve açık kaynaklı çok platformlu ses (VoIP), video konferans ve anlık mesajlaşma uygulamalarının bir koleksiyonudur. Jitsi projesi, daha önce SIP Communicator olarak bilinen Jitsi Masaüstü ile başladı. WebRTC’nin büyümesiyle, proje ekibi odağı web tabanlı çok taraflı görüntülü görüşmeye izin vermek için Jitsi Videobridge’e kaydırıldı. Daha sonra ekip, web, Android ve iOS istemcilerini içeren tam bir video konferans uygulaması olan Jitsi Meet’ı ekledi. Jitsi, Jitsi tarafından ücretsiz topluluk kullanımı için barındırılan Jitsi Meet’ın bir sürümü olan meet.jit.si’yi de işletir. Diğer projeler: Jigasi, lib-jitsi-meet, Jidesha ve Jitsi.
Jitsi, NLnet Vakfı, Strazburg Üniversitesi ve Alsace Bölgesi gibi çeşitli kurumlardan destek almıştır ve ayrıca Google Summer of Code programına birden fazla katılım sağlamıştır.
Tarih
Jitsi (daha sonra SIP Communicator) üzerine çalışma 2003 yılında Strazburg Üniversitesi’nde Emil Ivov’un bir öğrenci projesi kapsamında başladı. Başlangıçta JAIN-SIP yığınında örnek bir video telefonu olarak piyasaya sürüldü ve daha sonra bağımsız bir proje olarak fırlatıldı.
Emil Ivov, 2009 yılında, proje ile ilgili profesyonel destek ve geliştirme hizmetleri sunmak için Jitsi’nin bazı ana katılımcılarını istihdam eden BlueJimp şirketini kurdu.
2011 yılında, XMPP’nin Jingle uzantıları üzerinden ses / video iletişimi desteği başarıyla eklendikten sonra, proje artık “sadece SIP Communicator” olmadığı için Jitsi olarak yeniden adlandırıldı. Bu isim Bulgarca “жици” (teller) kaynaklıdır.
Jitsi, yeni bir Seçici Yönlendirme Birimi (SFU) mimarisi kullanarak Jitsi müşterileriyle çok partili video görüşmesini desteklemek için Videobridge’i 2013 yılında tanıttı. O yılın ilerleyen saatlerinde JitsiVideobridge’e ilk destek eklendi ve tarayıcıdan WebRTC çağrıldı. JitsiVideobridge’in bir üretim hizmeti olarak nasıl kullanılabileceğini göstermek için BlueJimp, barındırdığı sistemin meet.jit.si adresinde ücretsiz kullanımını önerdi.
4 Kasım 2014’te “Jitsi + Ostel”, Electronic Frontier Foundation’ın güvenli mesajlaşma puan kartında 7 üzerinden 6 puan aldı. Yakın zamanda bağımsız bir kod denetimi yapılmadığı için bir noktayı kaybettiler.
1 Şubat 2015’te Hristo Terezov, Ingo Bauersachs ve ekibin geri kalanı, Brüksel’deki Özgür ve Açık Kaynak Yazılım Geliştiricileri Avrupa Toplantısı 2015 etkinliğindeki standından 2.6 sürümünü yayınladı. Bu sürüm güvenlik düzeltmelerini içerir, kullanımdan kaldırılmış MSN protokolünün desteğini ve XMPP’deki SSLv3’ü kaldırır. Diğer önemli geliştirmelerin yanı sıra, OS X sürümü bir Java 8 çalışma zamanını paketler, varsayılan olarak yankı iptali sağlar ve CoreAudio alt sistemini kullanır. Linux derlemesi, GTK + yerel LookAndFeel ile yazı tipi sorunlarını giderir ve PulseAudio ses sistemini kullanırken arama kurulumunda mikrofon seviyesi ile ilgili bazı uzun süren sorunları düzeltir. Bu sürüm ayrıca, varsayılan olarak devre dışı bırakılan bir özellik olan büyük yapılandırma dosyalarına sahip kullanıcıların performansını artırmak için katıştırılmış Java veritabanı Hyper SQL Database’i ekler. Değişikliklerin tam listesi proje web sitesinde mevcuttur.
Atlassian, BlueJimp’i 5 Nisan 2015’te satın aldı. Satın alındıktan sonra, Atlassian yönetimindeki yeni Jitsi ekibi Jitsi Masaüstü projesinde anlamlı yeni geliştirme çalışmalarını durdurdu ve Jitsi Videobridge ve Jitsi Meet ile ilgili projeler üzerindeki çabalarını genişletti. Açık kaynak topluluğunun düzenli katkıları Jitsi Masaüstü projesini sürdürmüştür. Jitsi tamamen 8×8 tarafından finanse edilmektedir.
Jitsi’nin birincil projeleri
GitHub’daki Jitsi açık kaynak deposu şu anda 103 depo içeriyor. Başlıca projeler şunları içerir:
Jitsi Tanışma
Debian / Ubuntu sunucularına hızlı kurulum için tasarlanmış video konferans sunucusu.
Jitsi Videobridge
Çok taraflı konferanslara güç sağlamak için WebRTC Seçici Yönlendirme Birimi motoru.
Jigasi
Bağlayan sunucu tarafı uygulaması, düzenli SIP istemcilerinin Jitsi Videobridge tarafından barındırılan Jitsi Meet konferanslarına katılmasına izin verir.
lib-jitsi-karşılamak
Jitsi Meet için özelleştirilmiş bir kullanıcı arayüzü sağlamak için düşük düzeyli JavaScript API.
Jidesha
Jitsi Meet için Chrome uzantısı.
Jitsi
SIP, XMPP / Jabber, AIM / ICQ ve IRC gibi protokolleri destekleyen ses, video ve sohbet iletişimcisi.
Jitsi Tanışma
Jitsi Meet Android Uygulaması
Açık kaynaklı bir JavaScript WebRTC uygulamasıdır ve video konferans için kullanılabilir. Bir masaüstü ve sunumları paylaşabilir ve sadece bir bağlantı ile yeni üyeler video konferans için davet edebilirsiniz. Uygulamayı indirerek veya doğrudan bir tarayıcıda kullanılabilir ve herhangi bir son tarayıcı ile uyumludur. Her kullanıcı Jitsi.org sunucularını kullanabilir veya sunucu yazılımını Linux tabanlı bir makineye indirip yükleyebilir.
Jitsi Meet’in başlıca özellikleri
Şifreli iletişim (güvenli iletişim): Nisan 2020’den itibaren 1-1 çağrı, iki katılımcı arasında DTLS-SRTP aracılığıyla uçtan uca şifrelenmiş P2P modunu kullanır. Grup çağrıları da DTLS-SRTP şifrelemesi kullanır, ancak paketlerin geçici olarak şifresinin çözüldüğü Jitsi Videobridge’e (JVB) video yönlendirici olarak güvenir. Jitsi ekibi, “hiçbir zaman kalıcı bir depolama biriminde saklanmadığını ve toplantıdaki diğer katılımcılara yönlendirilirken yalnızca bellekte yaşadıklarını” ve bu önlemin temel WebRTC teknolojisinin mevcut sınırlamaları nedeniyle gerekli olduğunu vurgulamaktadır.
Yeni istemci yazılımı kurulumuna gerek yoktur.
Jitsi Videobridge
Çok kullanıcılı video iletişimine izin veren WebRTC’yi destekleyen bir video konferans çözümüdür. Bu bir Seçici Yönlendirme Ünitesidir (SFU) ve seçilen akışları yalnızca video konferans görüşmesine katılan diğer kullanıcılara iletir, bu nedenle CPU beygir gücü performans için kritik değildir.
Jitsi Masaüstü
Jitsi, bir video ve web konferansı uygulaması olan Jitsi Videobridge Seçici Yönlendirme Birimi (SFU) ve Jitsi Meet gibi bazı kardeş projeler üretti. Bu diğer Jitsi projelerinin artan popülaritesi nedeniyle yanlış anlaşılmayı önlemek için, Jitsi istemci uygulaması Jitsi Masaüstü olarak yeniden adlandırıldı.
Başlangıçta proje IPv6’ya verdiği destek nedeniyle çoğunlukla bir deneme aracı olarak kullanıldı. Yıllar geçtikçe, proje üyeleri toplanırken, SIP dışındaki protokollere de destek eklendi.
Özellikleri
Mac OS X’te Jitsi’nin konferans görüşmesi penceresi
Jitsi, Windows dahil olmak üzere birden çok işletim sistemini ve Linux, Mac OS X ve BSD gibi Unix benzeri sistemleri destekler. Mobil uygulamalar iOS için App Store’dan ve Android için Google Play Store ve F-droid platformundan indirilebilir. Ayrıca şunları içerir:
Katıldı ve kör çağrı transferi
Otomatik uzakta
Otomatik yeniden bağlanma
Otomatik cevaplama ve Otomatik Yönlendirme
Arama kaydı
SRTP ve ZRTP ile çağrı şifreleme
Konferans çağrıları
ICE protokolü ile doğrudan medya bağlantısı kurulması
Masaüstü Akış
Ana şifre kullanarak şifrelenmiş şifre saklama
XMPP, AIM / ICQ, Windows Live Messenger, YIM için dosya aktarımı
OTR ile anında mesajlaşma şifrelemesi (uçtan uca şifreli)
SIP ve XMPP için IPv6 desteği
TURN protokolü ile medya aktarımı
Mesaj Bekletme Göstergesi (RFC 3842)
Video kodlama için H.264 ve H.263 veya VP8 kullanarak SIP ve XMPP için sesli ve görüntülü aramalar
SILK, G.722, Speex ve Opus ile geniş bant ses
SIP INFO, RTP (RFC 2833 / RFC 4733), Bant içi ile DTMF desteği
MDNS / DNS-SD üzerinden sıfır konf (Apple Bonjour ile)
DNSSEC
Grup video desteği (Jitsi Videobridge)
SILK ve Opus codec bileşenleri ile paket kaybı gizlemesi
Resepsiyon
Nisan 2020 video konferans hizmetleri testinde, ABD ürün inceleme web sitesi Wirecutter Jitsi Meet’ı iki seçenekten biri olarak önerdi (büyük gruplar ve işletmeler için tercih edilebilir bulduğu daha zengin özellikli Cisco Webex’ten sonra) ve Jitsi’nin ” kullanımı ve güvenilir “ve bu” testimizde video kalitesi ve ses kalitesi hem mükemmeldi – Zoom veya Webex’ten çok daha keskin ve net. “