“Queen of Katwe,” 2016 yapımı bir Amerikan biyografik spor drama filmidir. Film, Mira Nair tarafından yönetilmiş ve William Wheeler tarafından senaryosu yazılmıştır. Katwe, Uganda’nın başkenti Kampala’nın yoksul bir mahallesi olan Katwe’de yaşayan bir genç kız olan Phiona Mutesi’nin gerçek hayat hikayesine dayanmaktadır.

Film, Phiona Mutesi’nin satranç oyununda gösterdiği doğal yetenekleri keşfetmesi ve geliştirmesi üzerine odaklanmaktadır. Phiona, satrançta büyük bir yetenek olduğunu keşfettiğinde, hayatı ve ailesinin yaşamı için umut ışığı olur. Ailesinin ekonomik zorluklarına rağmen, Katwe’deki topluluğu ve satranç antrenörü Robert Katende’nin yardımıyla, Phiona farklı bir gelecek için mücadele etmeye başlar. Film, bu mücadeleyi ve Phiona’nın kararlılığını konu alır.

“Queen of Katwe,” başrollerinde Madina Nalwanga, David Oyelowo ve Lupita Nyong’o gibi isimleri bulunduran güçlü performanslarıyla dikkat çekmiştir. Film, başarılı yönetmenlik, senaryo ve performansları sayesinde geniş çapta olumlu eleştiriler almıştır. Phiona Mutesi’nin gerçek hayat hikayesini anlatması ve onun mücadelesini vurgulamasıyla da izleyicilerin ilgisini çekmiştir.