Ayla

Eğer “Ayla” filminden bahsediyorsanız, 2017 yılında gösterime giren ve Türkiye’nin Kore Savaşı’ndaki yerini anlatan duygusal bir dram filmidir. Yönetmenliğini Can Ulkay’ın yaptığı bu film, Kore Savaşı sırasında yaşanan gerçek bir hikayeye dayanmaktadır.

Film, Kore Savaşı sırasında Türk askerlerinden Süleyman Dilbirliği’nin, savaşta yaralı ve yetim kalmış bir Koreli kız çocuğunu sahiplenmesini konu alır. Bu kız çocuğuna Ayla adını veren Dilbirliği, ona savaşın ortasında bir aile gibi sahip çıkar. Film, savaşın acımasızlığına rağmen insanlığın ve sevginin gücünü vurgulayan dokunaklı bir hikaye sunar.

“Ayla,” Türk-Kore ortak yapımıdır ve başrollerini İsmail Hacıoğlu ve Kim Seol paylaşmaktadır. Türkiye’de ve uluslararası arenada büyük ilgi görmüş, pek çok ödül kazanmış ve festivallerde beğeni toplamıştır. “Ayla,” Türkiye’nin yabancı dilde en iyi film Oscar adayı olarak da seçilmiştir. Film, Türkiye’nin Kore Savaşı’ndaki katkılarını ve insanlığın evrenselliğini vurgulayan anlamlı bir yapım olarak tanınmaktadır.