Bir yönlendirici kurarken, güvenlik duvarı yazılımını yapılandırırken veya VPN özelliklerini ararken TCP ve UDP’yi duymuş olabilirsiniz. Ancak TCP ve UDP arasındaki fark nedir?

TCP ve UDP arasındaki farkı anlamak için önce bunların ne olduğunu bilmelisiniz.

TCP nedir?
İletim Kontrol Protokolü (TCP), bilgisayarların internet üzerinden iletişim kurmak için kullandığı, bağlantıya yönelik bir protokoldür. TCP / IP ağlarındaki ana protokollerden biridir. TCP, hata denetimi sağlar ve verilerin teslimini garanti eder ve paketlerin gönderildikleri sırada teslim edileceğini garanti eder.

UDP nedir?
Kullanıcı Datagram Protokolü (UDP) tıpkı TCP gibi çalışan ancak hata denetimi ve kurtarma hizmetlerinin gerekli olmadığını varsayan bağlantısız bir protokoldür. Bunun yerine, UDP alıcıya veri alıp almadıklarına bakılmaksızın sürekli olarak datagram gönderir.

Fark ne?
TCP ve UDP’nin birçok farklılığı ve benzerliği vardır. İnternet üzerinden paket göndermek için en yaygın kullanılan protokollerdir. Her ikisi de TCP / IP protokol yığınının taşıma katmanında çalışır ve her ikisi de IP protokolünü kullanır.

Temel farklılıklardan bazılarına göz atalım.

Bağlantı ve bağlantısız
TCP, bağlantıya yönelik bir protokoldür ve UDP, bağlantısız bir protokoldür. TCP, veri gönderilmeden önce gönderen ve alıcı arasında bir bağlantı kurar. UDP veri göndermeden önce bağlantı kurmaz.

Güvenilirlik
TCP güvenilirdir. Bir TCP protokolü kullanılarak gönderilen verilerin alıcıya teslim edilmesi garanti edilir. Veri aktarılırken kaybolursa, verileri kurtarır ve yeniden gönderir. TCP ayrıca paketlerde hata olup olmadığını kontrol eder ve verilerin kaybolmaması veya bozulmaması için paketleri izler.

UDP güvenilir değildir, garantili teslimat sağlamaz ve bir datagram paketi taşıma sırasında bozulabilir veya kaybolabilir.

Akış kontrolü
TCP, bir göndericinin bir kerede çok fazla paket göndererek bir alıcıyı ezmemesini sağlayan bir akış kontrol mekanizması kullanır. TCP, verileri bir gönderme arabelleğinde saklar ve bir alma arabelleğinde veri alır. Bir uygulama hazır olduğunda, alma arabelleğindeki verileri okuyacaktır. Alma arabelleği doluysa, alıcı daha fazla veri işleyemez ve bırakır. Bir alıcıya gönderilebilecek veri miktarını korumak için alıcı, gönderene, alma arabelleğinde ne kadar boş alan olduğunu (alma penceresi) söyler. Her paket alındığında, gönderene geçerli alma penceresinin değeri ile bir mesaj gönderilir.

UDP akış kontrolü sağlamaz. UDP ile, paketler sürekli bir akışa gelir veya bırakılır.

Sipariş
TCP, bir sunucudan gönderilen paketlerin istemciye gönderildikleri sırayla teslim edileceğini garanti etmek için sıralama yapar. Öte yandan, UDP paketleri herhangi bir sırada gönderir.

Hız
TCP, UDP’den daha yavaş çünkü yapacak çok şeyi var. TCP, bir bağlantı kurmalı, hata kontrol etmeli ve dosyaların gönderildikleri sırada alınmasını garanti etmelidir.

kullanım
TCP, zamanlamanın daha az endişe duyduğu durumlarda yüksek güvenilirlik gerektiren uygulamalar için en uygunudur.

World Wide Web (HTTP, HTTPS)
Güvenli Kabuk (SSH)
Dosya Aktarım Protokolü (FTP)
E-posta (SMTP, IMAP / POP)
UDP, hız ve verimlilik gerektiren uygulamalar için en uygun yöntemdir.

VPN tüneli oluşturma
Akarsu Videolar
Çevrimiçi oyunlar
Canlı yayınlar
Alan Adı Sistemi (DNS)
İnternet Üzerinden Ses Protokolü (VoIP)
Önemsiz Dosya Aktarım Protokolü (TFTP)